Belastingadvies voor Nederlanders in Oostenrijk

Kwaliteit

Als we praten over kwaliteitsbewaking is er een wezenlijk verschil tussen Nederland en Oostenrijk. In Nederland kan feitelijk iedereen een bordje “Belastingadviseur” op zijn deur plakken. Doe je dit echter in Oostenrijk, dan ben je strafbaar. Want het beroep van belastingadviseur is in Oostenrijk beschermd. Het is voorbehouden aan diegenen die weten te voldoen aan de door de Kammer der Steuerberater und Wirtschaftsprüfer voorgeschreven eisen. Als je actief werkzaam wilt zijn, is het ook verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Pas dan volgt de “öffentliche Bestellung” als Steuerberater(in). 

In Nederland is het beroep niet beschermd. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat de kwaliteit van de Nederlandse belastingadviseurs per definitie slechter is. In Nederland kennen we geen verplicht, maar wel een vrijwillig kwaliteitssysteem. Dit in de vorm van de RB en het NOB. Beide beroepsverenigingen stellen eisen aan hun leden op het gebied van opleiding en permanente educatie. En ze voorzien in tuchtrecht, net zoals dit in Oostenrijk voor de Kammerleden geldt. Een toelatingsexamen hoeven we hier in Nederland echter niet meer af te leggen.

Ik ben zowel lid van het Nederlandse Register Belastingadviseurs als van de Kammer der Steuerberater en Wirtschaftsprüfer in Oostenrijk.

Uitgelicht

Beschermd beroep

Een schriftelijk examen van 7 uur waarin alle fiscale vakken gelijktijdig worden getoetst, is in Nederland iets ondenkbaars maar in Oostenrijk gemeengoed. En daar blijft het niet bij. Pas na een succesvol mondeling examen kan beëdiging als belastingadviseur plaatsvinden.