Belastingadvies voor Nederlanders in Oostenrijk

Over Nancy

Ik was vijf toen mijn ouders me voor het eerst mee naar Oostenrijk namen. Elke zomervakantie gingen we terug. We maakten twee Zwitserse uitstapjes, maar Oostenrijk won het telkens weer. En een ander soort vakantie in een ander land? Dat heeft mijn moeder maar één keer durven opperen. Elk jaar opnieuw kwamen de tranen als ik de Nederlandse grens weer passeerde op weg naar huis. Veel is er sindsdien eigenlijk niet veranderd.

Mijn liefde voor dit land ligt in de bergen. En mijn jarenlange zomerliefde is inmiddels uitgegroeid tot een vierjaargetijden liefde. Zomer, winter, lente en herfst, het is er altijd mooier dan in Nederland. Het “Kaiserwetter” in de winter, de prachtige wandel- en klimgebieden, de Schnitzels en Knödels, de Schnapps , de mensen, de ruimte en de rust.

In de loop der jaren ontwikkelde zich dan ook een verlangen naar meer. Vaker in dit prachtige land zijn. Misschien ooit wel voor altijd… Maar hoe moest ik deze droom als adviseur Nederlands belastingrecht in vredesnaam realiseren? Het is nou niet bepaald een beroep waarmee je in een ander land aan het werk kunt. Het roer om dan? Een Ferienhaus beginnen in de bergen? Het zijn de eerste wilde dingen waar je aan denkt. Maar ik houd van mijn werk.

Opleidingen

Oostenrijks belastingrecht – Akademie der Steuerberater en Wirtschaftstreuhander in Oostenrijk, benoemd tot Steuerberaterin november 2018 | FFP opleiding (Federatie financieel planners) gevolgd door Master Opleiding Financiële planning – Erasmus Universiteit te Rotterdam | Fiscaal recht – Universiteit Maastricht 1997

Werkervaring

Sinds 2012 zelfstandig belastingadviseur in Rohen Fiscaal | 2001-2012 belastingadviseur bij Koenen en Co Belastingadviseurs (i.c.m. functie als financieel planner) en ZR Accountants en Adviseurs (naderhand AcconAVM) | 1997-2000 financieel adviseur

Uiteindelijk realiseerde ik me dat ik in deze digitale wereld echt niet altijd in Nederland hoef te zijn om mijn werk goed te kunnen doen. Krap acht uur rijden en ik sta in Tirol. Ik besloot het erop te wagen. En niet alleen dat. Als ik regelmatig in Oostenrijk zou verblijven, dan kon ik die tijd ook aangrijpen om mij te gaan verdiepen in het Oostenrijks belastingrecht.

Dat ‘verdiepen’ werd al snel een serieuze studie. Het beroep van belastingadviseur is in Oostenrijk namelijk beschermd. Dat betekent dat je beroepsbevoegdheid dient te verkrijgen als je je kennis ook in de praktijk wilt brengen. En dat was natuurlijk wel mijn einddoel. ‘Als Europeaan heb je het geluk dat je in plaats van drie maar twee examens met goed gevolg moet afleggen en dan is het zo gepiept’, werd mij verteld. Het is maar goed dat ik van tevoren niet precies wist wat er op me af zou komen. Want ik weet niet of ik er dan aan begonnen was. Wat ligt de lat in Oostenrijk hoog! Ik ben er dan ook ontzettend trots op dat ik het gehaald heb en dat ik nu de enige en eerste Nederlandse belastingadviseur ben die ook Oostenrijkse beroepsbevoegheid heeft. 

In de twee jaar dat ik met mijn studie bezig ben geweest, is me duidelijk geworden dat de mooiste toepassing van mijn nieuwe kennis dan ook exact daar ligt. Niet binnen Oostenrijk alleen. Maar juist daar waar Nederland en Oostenrijk elkaar treffen. Ik kan en mag in beide landen adviseren, waardoor mensen nog maar één belastingadviseur nodig hebben. Eentje die waar mogelijk hun fiscale situatie weet te optimaliseren en met wie ze ook nog eens gewoon in hun eigen taal kunnen communiceren. Is dit niet precies wat Nederlanders in Oostenrijk missen? Ik vind het een eer en een prachtige uitdaging om deze rol te mogen vervullen.

Opleidingen

Oostenrijks belastingrecht – Akademie der Steuerberater en Wirtschaftstreuhander in Oostenrijk, benoemd tot Steuerberaterin november 2018 | FFP opleiding (Federatie financieel planners) gevolgd door Master Opleiding Financiële planning – Erasmus Universiteit te Rotterdam | Fiscaal recht – Universiteit Maastricht 1997

Werkervaring

Sinds 2012 zelfstandig belastingadviseur in Rohen Fiscaal | 2001-2012 belastingadviseur bij Koenen en Co Belastingadviseurs (i.c.m. functie als financieel planner) en ZR Accountants en Adviseurs (naderhand AcconAVM) | 1997-2000 financieel adviseur